Achtergrond
Het dorp Gutuza is een moeilijk te bereiken gebied in het district Zaka onder Chief Nhema. Het dorp wordt gekenmerkt door slechte wegen die tijdens de regenachtige perioden bijna onmogelijk te bereiken zijn. Het mobiele netwerk is ook grillig, waardoor het moeilijk is voor leden van de gemeenschap om constant toegang te hebben tot communicatie met de rest van de wereld, wat betekent dat informatie niet gemakkelijk toegankelijk is.
De gemeenschap volgt sterke culturele praktijken en gelooft in bijgeloof en mythen en misvattingen rond handicaps zijn nog steeds wijdverbreid. Dit wordt nog verergerd door het feit dat dorpelingen nog steeds in
' witchcraf'/ hekserij geloven en altijd op zoek zijn om de oorzaken van hun tegenslagen te vinden.
Cynthia Gutuza komt uit het dorp Gutuza en werd geboren op 13 februari 2013 in het Musiso-ziekenhuis in het district Zaka. Ze werd geboren met "phocomelia", een afwezigheid van bovenste ledematen. Haar toestand baarde haar ouders zorgen, vooral haar moeder Mazviona Dundu. Ze vreesde wat mensen zouden zeggen over haar kind en of ze haar kind zouden accepteren. Ze was bang dat haar kind nooit een normaal leven zou kunnen leiden. Haar angst werd bevestigd toen mensen elke keer dat ze met haar reisde naar haar kind staarden, sommigen vroegen ronduit wat er met haar was gebeurd.
In het begin werd er veel over Cynthia gepraat, waarbij de meeste mensen zeiden dat het een daad van hekserij was, terwijl anderen zeiden dat de moeder een overspelige affaire had en daarom de baby zo was geboren.
Interventie
Onmiddellijk nadat de baby was geboren, kreeg de moeder begeleiding van de dienstdoende arts, die haar uitlegde dat de toestand van haar kind niet het einde van de wereld was. Ze werd aangemoedigd om haar kind te omhelzen en haar te steunen zodat ze een vruchtbaar en bevredigend leven kan hebben net zoals elk ander kind. Ze werd doorverwezen naar de revalidatieafdeling van het Musiso Hospital waar ze wat meer ondersteuning kreeg en een juiste diagnose. In het geval van Cynthia ontbraken de bovenste ledematen. De therapeut adviseerde de moeder om haar dochter haar onderste ledematen te laten gebruiken, die normaal waren, behalve een korter linkerbeen.
Mazviona Dundu woonde de driedaagse CP-workshops bij in het Ndanga-ziekenhuis toen het project van Stichting Kufambatose daar begon uit te rollen. Haar dochter kreeg daar fysiotherapie en werd aangemoedigd om dingen te doen met haar voeten, waaronder schrijven en eten. Het Kufambatose-team verwees haar naar de plaatselijke school. Ze volgde de eerste schooljaren (ECD, Early Childhood) tot aan grade 1.
Terwijl ze op school zat bleef Cynthia de revalidatieworkshops bijwonen en bleef ze constant onder controle van de medici die voor het Kufambatose project werken. Mazviona droeg Cynthia op haar rug naar school en wachtte tot ze klaar was en droeg haar dan terug naar huis. Op het eind van grade 1 werd het moeilijk voor de moeder om haar naar school te dragen omdat ze groter werd en de school ver van hun woonplaats verwijderd is.
De Kufambatose Foundation heeft geld ingezameld voor een prothese voor Cynthia van het Bulawayo Orthopedic Centre omdat ze moeite had met lopen omdat het ene been korter is dan het andere.
Cynthia werd verwezen naar het Psychologisch Centrum van het Ministry of Primary and Secondary Education Schools. Daar werd ze onderzocht en geplaatst op de school voor speciaal onderwijs, de King George IV School in Bulawayo.
Impact
Cynthia Gutuza gaat nu naar school. De school heeft een kostschool, zodat ze niet ver hoeft te reizen om de school te bezoeken.
Cynthia's moeder is ondersteund met een pluimveeproject, zodat ze kan voorzien in de basisbehoeften van haar dochter en een deel van haar schoolgeld kan betalen.
De familie Gutuza en de dorpsleden hebben hun houding ten opzichte van Cynthia veranderd en haar omarmd zoals elk ander kind met een handicap.
De vader van Cynthia is zeer ondersteunend geweest en vastbesloten om zijn dochter een beter leven te geven.
Leden van de gemeenschap in het dorp Gutuza hebben hun houding ten opzichte van mensen met een handicap veranderd.
Stichting Kufambatose blijft een holistische benadering communiceren naar de begunstigden van het project. Het belangrijkste doel is ervoor te zorgen dat kinderen met een handicap een betere kwaliteit van leven hebben en toegang hebben tot instanties/ mogelijkheden/ diensten net zoals alle andere kinderen.